Nieuwsbrief RHC en LMS eerste editie 2024

Nieuwe werknemer RHC
Beste allen,

Sinds 1 juni werk ik met veel plezier voor 1 dag in de week bij
RHC, voorlopig eerst nog even als surveyor in opleiding.

In 1994 ben ik scheepsbouwkunde gaan studeren aan de HTS in
Haarlem, omdat ik, net zoals vele medestudenten, erg van zeilen
hield. Met stages bij Rhebergen Multihull, Heesen Shipyards,
Royal Huisman, MARIN en Scheeps- en Jachtontwerp Gaastmeer,
ben ik na mijn afstuderen naar de TU Delft gegaan, en in 2001
ben ik daar afgestudeerd in de richting Ontwerpen van schepen
bij Smit Engineering. Een interessante tijd aangezien toen ook de
Koersk geborgen ging worden. Na mijn afstuderen heb ik een
tijdje bij Vitters Shipyards gewerkt en bij Royal Haskoning, maar ik ging toch liever eerst
nog even zeilen, en ben bij Amorgos zeilvakanties op kantoor gaan werken en heb er vele
mooie reizen gevaren als instructeur en flottielje leider in binnen- en buitenland.

In 2004 ben ik vervolgens een eigen zeilschool begonnen voor kajuitjachtzeilen,
Zeilschool Pyxis Mare. Na vele prachtige jaren heb ik de zeilschool in 2013 verkocht en
ben ik als docent bij de bachelor opleiding Scheepsbouwkunde van de STC-RMI aan het
werk gegaan. Ik dacht even voor een jaartje, maar het beviel zo goed dat ik nu nog
steeds bij de STC werk, alleen ondertussen bij de deeltijd opleiding Maritieme Techniek
van de STC-MLUoas, als docent en onderwijsmanager.

Daarbij geef ik sinds vorig jaar ook het vak scheepsbouw van de KZV bij de Enkhuizer
Zeevaartschool. Tegelijkertijd zelf ook mijn KZV diploma gehaald en komende winter
hoop ik ook de GZV te halen. In mijn vrije tijd vaar ik als vrijwilliger op de Helena en op
de Eendracht, beiden met thuishaven mijn woonplaats Rotterdam. En daarnaast ben ik
met mijn 2 zoons graag zo vaak mogelijk te vinden op het hockeyveld, skipiste of
natuurlijk gewoon lekker op het water.
Ik kijk ernaar uit de komende jaren vele mooie schepen te mogen bewonderen, te
classificeren en veilig te houden, en graag wens ik jullie allen prachtige reizen toe, en
natuurlijk een behouden vaart!
Marieke Brouwer

ISM masten

In de binnenvaart wordt nu door ILT gevraagd om een tuigboek. Velen van jullie zullen zoiets al hebben en is het een kwestie van tijd voordat ILT dit ook bij de zeilende zeeschepen gaat vragen. Om dit voor te zijn, gaan we jullie ook vragen om een boek(database) aan te leggen. Voor de schepen die regelmatig op de oceaan zitten vragen we dit al een aantal jaar. Daarnaast zijn de meeste schepen bekend met ISM en de procedures die hier uit voort vloeien. Daarom denken we niet dat dit een grote extrabelasting voor de meesten zal worden. Daarom is het dit jaar mogelijk om je tuigboek aan ons te laten zien, zonder dat we daar een a, b, c of d punt van maken. We zullen dit tuigboek dan tijdens het jaarlijkse survey bekijken en adviezen geven hoe dit in de toekomst eruit kan zien. Hiermee zorg je er vooral zelf voor dat je er wat aan hebt en wij de kwaliteit verder kunnen borgen.

Tien jaarlijkse keur drukvat blusgasinstallatie

Voortaan zal om de tien jaar bij alle schepen de kosten voor het bijwonen van het afpersen van het drukvat, behorende tot de blusgasinstallatie van de machinekamer, in rekening worden gebracht. Momenteel gebeurt het helaas te vaak dat RHC/LMS niet wordt uitgenodigd, wellicht om kosten te besparen. Met het standaard in rekening brengen van de kosten worden vanaf heden niet alleen meer alle welwillende klanten benadeeld en wordt iedereen gelijk behandeld. Moet je het drukvat dus laten keuren laat het ons weten dan, plannen we de keuring in.

Gieken en Gaffels

Gezien de ontwikkelingen in de binnenvaart is het logisch dat RHC nog meer nadruk op de tuigage gaat leggen dan er al gedaan werd. Met name de rondhouten zijn hierbij uiteraard van belang. We merken echter dat het regelmatig voorkomt, bij de jaarlijkse veiligheidsinspectie, dat de gieken en gaffels zeer beperkt bereikbaar zijn door de zeilen of huiken. Om tijd en dus kosten te besparen verzoeken wij u om de rondhouten voor de inspectie al goed bereikbaar te maken.

Rapport C + D punten, alleen controle aan boord

Openstaande C en D punten worden vanaf heden alleen nog maar aan boord gecontroleerd. Ook als daarvoor al documenten zijn ingezonden naar kantoor. Dit wordt gedaan omdat door het hele jaar er per schip verschillende afgehandelde punten binnenkomen maar deze dan niet direct door een surveyor kunnen worden verwerkt.Aangezien C en D punten een termijn van minimaal een jaar hebben kunnen deze punten dus bij een volgende jaarlijkse inspectie worden meegenomen door de bezoekende surveyor. Deze heeft dan voor het bezoek de al ingeleverde bewijzen verzameld en verwerkt.

Alleen A en B punten, vanwege het kortlopende termijn, worden tijdens een opvolgende her-inspectie gecontroleerd of kunnen met ingeleverde bewijzen worden afgehandeld, mits de surveyor dit op het surveyors-rapport heeft aangegeven.

Tariefverhoging 2024

We willen jullie op de hoogte brengen van onze tarievenverhoging. Met ingang van 1-1-2024 hebben we onze prijzen verhoogd.

We begrijpen dat prijsverhogingen altijd vervelend zijn. Echter, we zijn geconfronteerd met stijgende kosten van personeel, leveranciers en andere zakelijke uitgaven vanwege de economische omstandigheden die we niet kunnen vermijden. Nadat we onze eerste jaren geen verhoging hebben doorgevoerd, kunnen we er nu niet omheen om de tarieven voor onze dienstverlening te indexeren. De verhoging van onze tarieven is vastgesteld op 10%. RHC/LMS wil hiermee de komende tijd haar diensten kunnen blijven aanbieden en zal zich blijven inspannen om prijsverhogingen zoveel mogelijk te blijven beperken.

GMDSS-installatie

Er komen veranderingen aan in de eisen voor VHF, MF-HF en Inmarsat-C installaties. Dit gaat pas per 2028 in, maar het kan zijn dat met terugwerkende kracht zaken aan de installaties aangepast moeten worden. Mocht er iemand over nadenken om binnenkort een van deze installaties te vernieuwen, neem dan contact met ons op. Dan kunnen we samen doornemen wat er nodig en mogelijk is.