Het begrip jacht kwam tot voor kort in de Nederlandse wet niet voor. Er zijn schepen die bedrijfsmatig worden gebruikt en schepen die voor de recreatie worden gebruikt. Een schip dat voor recreatie wordt gebouwd en ingericht mag alleen voor het plezier en genoegen van de eigenaar en diens gasten worden gebruikt. De eigenaar mag van zijn gasten hiervoor geen enkele vergoeding ontvangen, is die vergoeding er wel dan dient het schip aan alle wet en regelgeving te voldoen uit de schepenwet.
Sinds kort worden net als bij de Red Ensign Group ( Verenigd Koninkrijk en een paar ander eilanden) de begrippen “Commercial Yacht” en “Private Yacht” gebruikt. Yacht staat dan voor het recreatieve doel, private alleen voor de eigneaar, diens familie en diens gasten. Deze gasten betalen daarvoor geen enkele vergoeding. Bij een Commercial Yacht is dat nu juist anders, de gasten betalen wel (iets) voor hun verblijf aan boord. Voor deze commercial Yachts geldt de Commercial Cruising Vessels (CCV) code, RHC is gespecialiseerd in het keuren en inspecteren van schepen voor deze code.
Een Private Yacht onder Nederlandse vlag is dus een schip, gebruikt door de eigenaar (of hoofdhuurder) voor eigen plezier en genoegen. Het prive jacht heeft meevarende gasten die er geen vergoeding voor betalen. Met een prive jacht onder Nederlandse vlag is het niet mogelijk om mensen mee te nemen die betalen voor hun verblijf aan boord. Zodra dit het geval is, is het een commercieel schip en moet het schip voldoen aan de schepenwet. Jachten tot 25m over alles moeten gebouwd en verbouwd worden onder de CE wetgeving (94/25/EC) RHC keurt hier niet op. Indien een prive jacht langer is dan 24m loadline kan RHC indien gewenst wel een meetbrief voor het jacht maken. (zie link)
In sommige landen is het een voordeel om op je certificate van registry (zeebrief) het begrip commercial Yacht te hebben staan. Maar er zijn ook landen waar dit tot heel veel problemen leidt. RHC kan hier geen goed advies in geven. Let goed op wat de schepen naast je in de haven hebben. Het is namelijk niet de enige titel die je op je certificaat kunt voeren. Commercial cruising vessel dekt de lading volgens de Nederlandse wet ook prima. Cargo ship (tot 12 passagiers) en Sailing passengership zijn namelijk ook mogelijk.